Història de la colla

1989

La colla de diables “Àngels Diabòlics” es va fundar l’any 1989 arran d’un concert i de la voluntat d’un conjunt de joves que volien fer alguna cosa al poble. Els va sorgir la idea de formar una colla de diables per fomentar les tradicions catalanes a Sant Vicenç dels Horts.

Amb tot, es van començar a fer vestits nous pels diables i les diablesses que anaren formant la colla. I es buscà una bèstia de foc per fer més amens els correfocs al poble.
Amb penes i treballs el seu projecte es va veure realitzat; gent amb el mateix vincle en comú van esdevenir diablesses i diables, i gràcies a aquesta il·lusió de ser-ho, es van fer els primers vestits, es van pintar les capes i les forques… i amb tot es va realitzar el primer correfocs.

I els anys van anar passant…. i aquells nois es van fer grans.

1996

L’any 1996, però la colla va créixer espectacularment. Va sorgir l’oportunitat de fer una bèstia de foc per la colla. I per què no? Amb empentes i “reculons” aquell somni, o fins i tot il·lusió (de tenir una bèstia de foc pròpia) va esdevenir real:va néixer el nostre Mamut Venux… És per això que en el nostre setè aniversari, dins aquest vincle tant especial, nosaltres, els “Àngels Diabòlics”, vàrem batejar el Mamut, tot fent memòria d’unes restes que es varen trobar al Puig Castellar. Com a padrins vàrem tenir la bèstia dels diables del Clot (el Tolc), i ho vàrem fer enmig d’un reguitzell de colles i amics que tots junts vam batejar la nostra bèstia de Foc.

1996 el butlletí bateig del mamut

A partir d’aquell any, hem continuat fent correfocs, espectacles piromusicals i sortides amb el Mamut arreu de Catalunya. Hem anat a Calafell, Viladecans, St. Esteve de Sesrovires, Barcelona, etc. I també hem fet diferents trobades de diables i de bèsties, conjuntament amb altres colles que estem vinculades a la Federació de Diables del Baix Llobregat i de la Coordinadora de Bestiari del Baix Llobregat.

Ens hem consolidat com a Colla de diables dins del nostre poble i hem començat a fer espectacles piromusicals per la Festa Major del poble, amb temàtiques diferents i que el seu rerafons és el foc com a eix central. D’aquí han sorgit moltes idees, molts “descobriments”, però sobretot moltes “ganes” de seguir treballant per un bé comú: la colla.

Amb tot, i partint de la nostra mateixa base, tenim una colla de timbalers que ens acompanya durant les nostres sortides dins i a fora del poble. Aquests són una colla de nens/es que mitjançant la música estan en contacte amb els diables. A tots ells, se’ls hi ha de donar les gràcies per fer més amenes les sortides, els correfocs i sobretot la seva participació ens els espectacles piromusicals.

2004

A l’any 2004, la nostra colla va fer 15 anys. Es va renovar tot el vestuari. Poc a poc, el Mamut s’ha anat modificant una mica del seu estat original, però malgrat tot, continua sent la nostra bèstia de foc. I quina millor forma de celebrar el nostre aniversari fent 2 espectacles piromusicals: una per la Festa Major d’Hivern (22 de gener) a la plaça de la Vila del nostre poble i l’altra a la Festa Major d’Estiu (24 de juliol) al Col·legi dels Salesians sota la temàtica del rei Artús. Totes dues actuacions varen tenir un gran nombre de públic i van ser molt aplaudides i comentades dies després.

espectacle merli encantador angels diabolics

2005

A l’any 2005, vàrem fer-nos lloc com a organitzadors d’actes de les festes majors, incloent els castells de focs a més dels tradicionals correfocs. A l’agost, vàren comptar amb nosaltres per participar en el 18è aplec internacional de la sardana i mostra de grups folklòrics a Haarlem (Holanda), on el Mamut va ser un atractiu per a tots els catalans que ens hi vàrem desplaçar, com també els propis holandesos. Enmig de fortes mesures de seguretat i prevenció, el mamut va poder demostrar que encara és capaç de cremar. Vàrem compartir autocar i hotel amb els grallers de Molins de Rei i els bastoners de Pallejà, entre d’altres.

mamut venux a haarlem holanda

2006

A l’any 2006, el mamut va fer 10 anys! I vàrem aprofitar l’excusa per organitzar la XIIIa Trobada de Diables del Baix Llobregat, on vàren participar més de 500 diables i on l’amfitrió de la festa va ser el nostre Mamut. Al llarg de tot aquest any, vàrem participar en correfocs del barri de Sants de Barcelona, a un espectacle d’Igualada, a la VI trobada de dracs de Sant Boi i al Correllengua de la nostra població.


2007

L’any 2007 vàrem participar a una cercavila de l’Hospitalet, al Bestiuari de Barcelona, a l’Expolleure i al Correllengua (Sant Vicenç), a part dels tradicionals correfocs de festa major.
La festa major d’estiu, però, va significar un gran avenç en quant a espectacles piromusicals, ja que vàrem tenir la oportunitat de muntar el piromusical al Camp de Futbol de la Barruana, amb música en directe del grup Sota de Palos.

2008

Al següent any, el 2008, vàrem participar en una cercavila de Terrassa, un correfoc a Nou Barris, una Trobada de Bèsties a Ripollet i un correfoc al Barri de Sants de Barcelona, entre d’altres. Vàrem poder repetir l’experiència de posar en escena un piromusical de grans dimensions, tenint altre cop música en directe, amb un grup format per diferents músics i cantants del poble, provinent de diferents entitats.
Va ser, també, un any especial, ja que el nostre Cap de Colla de tota la vida, el Salvador, va haver de desvincular-se una mica de la colla, per canvi de residència. Des d’aquí una abraçada molt forta!

2009

L’any 2009 va ser especial per a la colla: celebràvem els nostres 20 anys d’existència. I ho vàrem voler compartir-ho amb tot el poble, convidant-lo a participar dels nostres actes. La colla agafà una forta empenta que permetria tirar endavant diferents projectes: la festa dels 20 anys (correfoc + concert de Dr. Calypso), reparació del mamut…

correfoc 20 anys colla de diables angels diabolics

correfoc 20 anys colla de diables angels diabolics 2009

2011

L’any 2011 es va destacar per la creació de la secció infantil dels diables Àngels Diabòlics, on una vintena d’infants es van preparar per a iniciar-se als correfocs. El bateig de la secció infantil es va dur a terme el 24 de juliol, dins la Festa Major d’Estiu. Passats uns mesos, la secció infantil es va ampliar fins als 30 infants.

bateig_de_foc_infantils_angels_diabolics

 

Al cap de pocs mesos, vàrem tenir la oportunitat de que la secció infantil participés de la Festa dels Súpers, a l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona.

Secció Infantil dels Àngels Diabòlics a la Festa dels Súpers - octubre 2011

2012

Durant l’any 2012, han sorgit molts projectes i activitats noves i enriquidores, com ara la participació als programes Espai Terra de TV3 i el programa final de temporada de l’INFO-K del Canal Super 3.

Jornades Revetlles amb precaució a l'IES Frederic Mompou amb Protecció Civil, Creu Roja i Àngels Diabòlics de Sant Vicenç dels Horts Jornades Revetlles amb precaució a l'IES Frederic Mompou amb Protecció Civil, Creu Roja i Àngels Diabòlics de Sant Vicenç dels Horts

A finals d’agost, vàrem participar de la festa major d’Ulldecona, on vàrem començar el correfoc (diables i mamut venux) a la plaça de braus i, a l’endemà, vàrem participar de la cercavila de gegants de la població.

 

2013

També hem iniciat noves col·laboracions amb la Comissió de la Cavalcada de Reis de Sant Vicenç dels Horts, on hem dut a terme la construcció de la Carrossa del Carbó, que ha estat la novetat de la Cavalcada de Reis de l’any 2013. Per encàrrec de Ses Majestats, la secció infantil ha estat l’escollida per a fer de carboners damunt la carrossa.

 

L’any 2013, es duu a terme la presentació del programa Amics del Mamut Venux, amb la finalitat de liderar un moviment social entorn de la figura del Mamut Venux. Aquest programa ha de donar suport a la conservació de la bèstia de foc, així com a la seva difusió com a símbol identitari de la població de Sant Vicenç dels Horts, amb origen històric local.

El 18 de gener de 2013, vàrem dur el Mamut Venux al programa Espai Terra de TV3, on vam fer una breu actuació, juntament amb el Mamut d’aigua de Viladecans.

734239_464231503626133_2014676885_n

Ja de cara al mes de juny, vàrem col·laborar amb la Direcció General de Protecció Civil, la Creu Roja de Catalunya i els efectius de policia i protecció civil de Sant Vicenç dels Horts a la campanya de Revetlles amb Precaució, a l’IES Gabriela Mistral. En aquesta ocasió, vam comptar amb la presència de 8TV, que va retransmetre la sessió en directe.

IMG-20130610-WA0001

De totes les actuacions dutes a terme durant la temporada, podem destacar la participació a la XII Mostra Representativa del Bestiari Festiu a Ripoll el 15 de juny, la Trobada de Gegants i Bestiari de Tuïr (Rosselló, França) el 20 de juliol o la participació a la Via Catalana l’11 de setembre.

2014

Durant aquest any la colla s’ha passejat per diferents llocs de Catalunya: Igualada (trobada de timbalers), la Sagrera, Sant Gervasi,  Gavà, … També hem anat a la Festa del Barri de la Vinyala i per descomptat hem participat a la Festa Major d’Hivern i la d’Estiu de Sant Vicenç dels Horts.

Però sobretot aquest 2014 ha estat marcat per l’inici dels actes commemoratius del 25è aniversari de la colla (1989-2014).

La XIII Mostra Representativa del Bestiari Festiu de Catalunya va aconseguir aplegar més de 25 bèsties d’arreu de Catalunya.

2015

Aquest any també ha estat ple d’activitats. Destaquem les sortides a Begues (adults), sant Joan Despí (infantils), Sabadell (Mamut), Rubí (infantils), Torrelles (Mamut). Però sobretot ens quedem amb la sortida a Castelló de la Plana.

I al poble hem participat als actes del “Mamut no em fa por”, dimecres de Cendra, aplec de la Frater, col·laboració amb el Col·legi Sant Vicenç, revetlla de Sant Joan, Expolleure, festa del barri de Can Sabat, col·laboració amb els Pastorets del Centre Catòlic (timbalers), …

2016

El 2016 el vam començar amb la participació dels més petits a la Carrossa del Carbó. Després vàrem participar al Dimecres de Cendra, al Firastock, la Trobada de Bèsties al Barri de Sant Andreu de Barcelona, una trobada de tabalers a Montblanc, correfocs a Santa Coloma de Cervelló, a Sant Joan Despí, a Sant Llorenç d’Hortons, el Festival d’Encesa de Bèsties d’Artesa de Lleida (vam guanyar el primer premi!!), una col·laboració dels timbalers a la representació dels Pastorets del Centre Catòlic, …
Però sobre el 2016 la colla va estar molt contenta perquè van dedicar un parc al nostre Mamut Venux. Sí, sí, tal i com sentiu, l’ajuntament després de valorar diferents opcions va decidir posar el nom de Parc del Mamut Venux al que antigament havia estat ocupat pel Col·legi Juncadella. Moltes gràcies!!

I després d’un any tant ocupat vàrem poder descansar anant a passar un cap de setmana a una casa de colònies de Torrelles.

2017

Aquest 2017 hem fet algunes sortides com a diables i com a timbalers. A l’abril els timbalers vam anar a una tabalada a Sabadell (ens van acompanyar els timbalers del Pollo del Prat).

Els diables i Mamut vam anar a Tàrrega, La Garriga, Sant Coloma de Cervelló, Sant Cugat, Sant Joan Despí, Viladecans, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat,…

I a sant Vicenç vam participar a la Festa Major d’Estiu i Hivern i també vam anar a les festes dels barris de la Vinyala, can Sabat i també vam col·laborar a la festa del Dimecres de Cendra.

A principis d’any (febrer) vam acompanyar amb el Mamut i els timbalers la caminada contra el càncer. Podeu veure un petit video.

2018

Al llarg d’aquest any hem fet algunes sortides i actuacions fora i dins de Sant Vicenç. A fora destaquem: Castellgalí, Llinars del Vallès, Aniversari Bestiari a Artesa de Lleida, Vallirana, Sant Llorenç d’Hortons, Castelldefels,…

I a sant Vicenç hem participat a la festa major d’hivern i d’estiu així com a l’activitat de “El Mamut no em fa por”, Dimecres de Cendra, Caminada solidària contra el càncer, Aniversari del Bitxo, festes del Barri del Turó, del Barri de la Vinyala i Sant Roc, activitats al Parc de Bombers, inauguració de la passarel·la del riu, Diada de l’11 de setembre i Dia del Mamut entre altres.

Aquests any els timbalers han aprofitat per pintar els instruments de percussió.


I amb els més petits per Nadal hem fet cagar el tió!!

2019

Aquest any hem fet unes quantes sortides fora de Sant Vicenç: correfoc infantil a Pallejà i a Cornellà, Trobada de Bestiari a Barcelona, Trobada de diables a Sant Feliu de Llobregat, el Mamut va anar Canet i a Molins de Rei, correfoc a Zona Franca, sortida a Vilanova del Vallès, concurs de percussió a Sant Cugat, tabalada a Montblanc, …

I a Sant Vicenç dels Horts no hem parat tampoc: Festa Major d’Hivern i Estiu, Dimecres de Cendra, Caminada solidària contra el càncer, 10è aniversari de la Biblioteca de les Voltes, festes del Barri de la Vinyala, revetlla de Sant Joan, Expolleure, …

Els timbalers vàrem fer una activitat molt bonica amb els nois i noies de l’Escola Iris.

2020

— escrivint pàgines de la història —